• Gönc város honlapja
  • Gönc város honlapja
  • Gönc város honlapja
MFP

MFP-AEE/2019 Orvosi Eszköz

MFP-OUF/2019 Óvoda udvar

MFP-KKE/2019 Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására

MFP-KKE/2020 Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés

Ivóvíz


Telep-program


Uniós pályázatokEseménynaptár
Május 2021
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Névnap
Ma 2021. május 11., kedd,, Ferenc napja van.
Holnap Pongrác napja lesz.


A Gönci Református Templom és a Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás

 

A Gönci Református Templom

A keresztyén egyház története valószínűleg egybeesik a település történetével, hiszen a német betelepülők templomot építettek és német ajkú plébánosaik szorgalmasan végezték a nép pásztorlását. Az 1530-40-es években kezd teret hódítani a reformáció tanítása Magyarországon. A felvidéki városok – és közöttük Gönc is – először Luther tanait fogadja el és mivel a lakosság jelentős része vallást változtatott, az addigi katolikus templom is lutheránus vagy református lett.

Az ellenreformáció felerősödésével 1712-ben a templom végleg a katolikusok használatába és tulajdonába (vissza)került. Majd a türelmi rendelet megjelenése után kapnak engedélyt saját templom építésére és azt Lieb Tamás tervei alapján, késő barokk stílusban felépítik és 1786-ban fel is szentelik, 1812-re tornyot is építenek hozzá, benne két haranggal.

Nagy erőfeszítések árán ugyan ebben az időben elkészült az iskola és a paplak is. Ez a gyorsaság mutatja, hogy az elnyomás alatt is megőrizte a közösség identitását, és erejét. De megőrizte a magasabb szellemiség és lelkiség iránti igényét is, hiszen Jénából hívták meg prédikátorul Gál Andrást, aki az akkori tudomány és szellemiség minden fegyverzetével felszerelve érkezett meg Göncre. Németből fordított és dolgozott át itthoni használatra egy természettudományos ismeretterjesztő művet a gönci iskola tanulói számára, tovább szaporítva az európai tudással rendelkező prédikátorok számát. Ezektől az évektől kezdve a gönci református egyház békében élte mindennapi életét. Bővítette iskoláit, gondozta tagjait.

A templom belső berendezéséből eredeti a szószék, a két karzat, korabeli a keresztelő medence. Ugyancsak múlt századi a csillár, az úrasztala és az 1883-ban Országh Sándor által épített mechanikus, csuszkaládás – műemlék - orgona. A templom külső falán a bibliafordító Károlyi Gáspár sírfelirata és Szenczi Molnár Albert emléktáblája látható.

Kertjében áll Mátrai Lajos bronz alkotása, az 1890-ben, a Vizsolyi Biblia megjelenésének 300. évfordulóján felállított Károlyi Gáspár szobor.

Az 1980-90-es években kívül-belül felújították a templomot. Víztelenítették a falakat, a templombelsőt új padokkal és vörösfenyő lambériával látták el. 1990-ben országos ünnepséggel emlékeztek meg a bibliafordítás elkészültének 400 éves évfordulójáról.

 

A Károlyi Gáspár Múzeum és Biblia Kiállítás

A Károlyi Gáspár Múzeum és Biblia Kiállítás azzal az igénnyel jött létre, hogy bemutassa Gönc neves prédikátorait, iskolamestereit, a gönci iskola diákjait, szellemi értékeikkel együtt és a gönci reformátusság évszázados egyházművészeti kincseit, kiegészítve az egyházmegye és az egyházkerület közösségeinek értékeivel. Szeretné megéreztetni a látogatókkal, hogy ez a sok gyülekezet összetartozik, egy közösségnek a tagjai és az együvé való tartozást kívánja erősíteni a gyülekezetekből érkező vendégekben. Ennek az egységnek az alapja a Krisztusba vetett hit, ami a reformátori tanítás szerint a Szentíráson alapszik. Ezért szentel külön termet a Bibliának, bemutatva különböző korok, népek és nyelvek bibliáit – természetesen egy eredeti Vizsolyi Bibliát is

A kiállítást 1999. május 2.án Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg. Majd 2015-ben a múzeum a Károlyi Gáspár Program keretében megújult és kibővült állapotában várja látogatóit. Ekkor került sor a templom felújítására is.

A megújult múzeum négy részlegből áll: A Károlyi szoba a helytörténeti kiállítással, az „Oroszországból hazaérkezett könyvek” terem értékes ősnyomtatványokkal, az egyházművészeti terem, valamint a Biblia terem különböző fordítású és nyelvű Bibliákkal, interaktív kiállítási alkalmazásokkal.

 

 

A Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás

Református templom

Református templom

(képek: Jánvári Béla, református lelkipásztor, Gönc) 
Elérhetőségek

Gönc Város Önkormányzata
3895 Gönc, Kossuth u.71.


Tel: 06-46-588-355
Fax: 06-46-588-355
E-mail: polgarmester@gonc.hu