- Kezdőlap
- Rendezvények
- Cégek, vállalkozások
- Képgaléria
- Videótár
- Gönc ITS
- Szennyvíz
- Munkalehetőségek
- Uniós pályázatok
- Belügyminisztérium pályázatok
- Archívum
- Elektronikus ügyintézés
- Kerékpárút Pályázat
- VP út pályázat
- Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023
- Adatkezelési tájékoztató
- Közérdekű adatok
- GKÖH Közadat
MFP-AEE/2019 Orvosi Eszköz
MFP-OUF/2019 Óvoda udvar
MFP-KKE/2019 Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására
Gönci Barackpálinka
Gönci Barackpálinka
A
gyümölcsfajta a Gönci magyar kajszi és a termőtáj kiváló jellegéből születő
pálinka különleges illat- és zamatanyagban gazdag, lekváros, kellemes
magkarakteres, mézes, citrusos héjzamatos jegyei miatt jellegében jelentősen
különbözik más régiók barackpálinkaitól. Ez a körzet, kajszibarack termesztésre
az egyik legjobb, mivel a terület mélynyugalmi időszaka rövid, a télvégi
hőmérsékletingadozás alacsony. Különlegességét, kiváló minőségét a klimatikus
viszonyok, a kedvező alapanyag ellátás, a hagyományok őrzése, valamint a
technológia szigorú betartása együttesen biztosítják.
A
pálinka igazán sokoldalú ital, de a jó pálinkában felismerjük annak a
gyümölcsnek az aromáját, melyből készítették. A pálinkát legjobb 18-20 °C-n
felszolgálni, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük. A
kifőzött pálinkát fahordóban, különböző üvegekben, esetleg kannákban tároljuk.
Az
alapanyagnak fajtaazonosnak, kellően érettnek, romló hibától és idegen anyagtól
mentesnek kell lennie. Zöld, penészes vagy rothadt gyümölcsöt a tétel nem
tartalmazhat.
Különösen
a falusi lakosság körében volt régebben szokás, hogy reggel egy pohárka
pálinkával kezdték a napot. Nagyapáink életében betöltött fontos szerepét
mutatja az a mondás is, amely szerint a pálinka kismértékben orvosság,
nagymértékben gyógyszer.
A pálinka nemzeti kincsünk, a magyarság egyik nemzeti italának számít és erről törvény is rendelkezik, mégpedig a 2008. évi LXXIII. törvény.
Forrás:
•
https://www.facebook.com/goncibarackpalinka/