- Kezdőlap
- Rendezvények
- Cégek, vállalkozások
- Képgaléria
- Videótár
- Gönc ITS
- Szennyvíz
- Munkalehetőségek
- Uniós pályázatok
- Belügyminisztérium pályázatok
- Archívum
- Elektronikus ügyintézés
- Kerékpárút Pályázat
- VP út pályázat
- Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023
- Adatkezelési tájékoztató
- Közérdekű adatok
- GKÖH Közadat
MFP-AEE/2019 Orvosi Eszköz
MFP-OUF/2019 Óvoda udvar
MFP-KKE/2019 Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására
Gönci hordó
A gönci hordó a borászatban használt
hagyományos magyar űrmérték, amely
nevét a tokaj-hegyaljai
borvidékhez kapcsolódó Gönc mezővárosában
és vidékén tömegesen készült hordótípusról kapta.
Gönc a középkorban az egyik legjelentősebb
kereskedelmi út mentén helyezkedett el Kassa közvetlen közelében. Debrecen –
Tokaj – Kassa – Bártfa útvonalon zajlott a hegyaljai bor kereskedelme észak
felé. Gönc az itt áthaladó kereskedelembe a hegyaljai borok szállításával, az
ahhoz szükséges hordók készítésével kapcsolódott be.
A hordó hagyományosan zempléni
kocsánytalan tölgyfából készült, az első időkben még faabroncsozással, majd a
XIX. század első éveitől kezdve jelentek meg a vasabroncsok, melyek a század
végére gyakorlatilag egyeduralkodóvá váltak. A közepesen kemény, kopásálló,
magas csersav tartalmú „zempléni tölgy” mint kiváló hordóalapanyag, nemcsak
helyben, de a nemzetközi borászatban is régóta ismert fogalom. A hordó fája
ugyanis jelentősen befolyásolja a bor érési folyamatait, és kedvező hatással
van a színére és aromájára is.
A többi magyar hordónál hosszúkásabb és
keskenyebb a gönci, mivel a főként távoli piacokra igyekvő, öszvérvontatású,
un. musinás szekerek rossz, meredek utakon közlekedtek, így a jobb
helykihasználás és a biztonságos szállítás miatt lett egyeduralkodó ez a
hordótípus, amelyből általában 4 fért a szekérderékba. A külországokba eladott
tokaj-hegyaljai borokat rendszerint gönci hordókban szállították.
A város rendkívül fontos szerepet töltött
be a tokaj-hegyaljai borok kereskedelmében, amit mi sem bizonyít jobban, mint
hogy a 136,6 literes ún. gönci hordó mértékegységgé vált. A hordó az aszúborok
készítésekor is fontos szerepet játszott: az aszú annyi puttonyos volt, ahány
puttony aszúszem (töppedt szőlőszem) került egy gönci hordó alapborba.
A gönci hordó űrtartalma a történelem
folyamán többször is változott. A 16. század közepén a gönci hordó még
hatalmas, nem annyira szállításra, mint bortárolásra alkalmas hordó volt,
amelynek űrtartalma 420 iccére, azaz kb. 352,5 literre rúgott. A 17.
század további részében a gönci hordó 201,44 literes, a gönci fél hordó 100,72
literes volt. A 18. századtól az egész és fél hordó megkülönböztetése megszűnt,
majd Zemplén
vármegye 1801-es
rendelete értelmében gönci hordó alatt 180 iccét (kb. 151,1 litert), 1807-ben
pedig már 176 iccét (kb. 147,7 litert) értettek. A névadó gönci
hordók űrtartalma az ezt követő évtizedekben 125-145 liter között ingadozott,
kereskedelmi használatban végül a mértékegységet 160 iccében, vagyis 136,6
literben rögzítették.
Gönci hordó jelenlegi méretei: űrtartalma
136,6 liter, donga hosszúsága 65 cm, has átmérője 68 cm, fej átmérője 56 cm, donga
vastagsága 25-27 mm, abroncs karikák száma 6 db, szegecsek száma 12 db, hordó
nyílás (akona nyílás) 45 mm, súlya cca. 45 kg. Összességében igazi szép kis
csinos hordó. A bortermelők szeretik. Tisztítása már csak a súlya miatt is
egyszerű, könnyű.